Resepinya:
1 kilo ketam (kalu nak sedap isi penuh beli taim bulan mengambang you allss pastu petuanya pilih ketam jantan yer...
1/2 butter (250gram bahagi setengah yer maksud akak you alls kiranya beli sebuku buttercup tu potong dua)
4-5 ulas bawang putih
sebiji bawang besar (sederhana besar yer you alls)
seinci halia
3 sudu besar cili boh, kalu nak lite lite pedas letak 2@1 sudu besar sudah....
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili sauce
susu cair
garam dan gula secukup rasa...
Cara-caranya
Basuh ketam dulu, buang apa yang sepatutnya dibuang..jangan rendam ketam tu you alls...then segala bahan seperti bawang putih, bawang besar, halia ditumbuk dan kalau malas blend sajork...
Panaskan kuali, pastu masukkan butter...bila dah cair butter tu masukkan bahan yang ditumbuk tu...tunggu sehingga bahan tu keferang-ferangan...then masukkan ciliboh...masak sehingga naik minyak...letak kan cili sos dan sos tiram tadek...then garam dan gula secukup rasa...
Last masukkan ketam yang sudah dibersihkan...gaul biar sebati tunggu 2 minit...masukkan susu cair ikut suker...then tutup masakan itu dengan tutup periuk..jangan tutup api lak yer kenkawan....biarkan 5 minit......yang fenting api kena besar...bila agak-agak susu yang dimasukkan tu sudah kering dan moist..sila tutup api dan hidangkan...cubalah...gerenti stone bila makan..bye..
2 comments:
aKHirnya kwN ku nIe menGUpdaTe gaK bLOg dia....dah bersaWang nak tuNGGu dia UPdate2 Nie...keeP on uPdaTe....hehehehhehhehe....
nanti nak try beli ketam lagi nak buat resipi ni..macam best nampak..
Post a Comment