September 07, 2009

Bulan poser ni bulan resepi katanya...

Akak nak bersharing-sharing dengan you alls yerk resepi last Saturday...bulan puasa ni bulan resepi katanya...tadik puding caramel ni Ikan cencaru sumbat lak...layanzzz....


terliur noks akak tengok ikan cencaru sumbat akak ni..adieh...

Bahan-bahannya:

3 Ekor ikan cencaru sederhana besarnya
5 biji cili merah
4 biji bawang merah (kechik)
3 ulas bawang putih
1 batang serai
3 biji limau kasturi
1/4 kelapa parut yang sederhana tua
sedikit belacan
serbuk kunyit
garam dan gula

Cara-cara


1. Firstly of courselah siang ikan dan basuhkan..tapi jangan dibelah tang perot yer you alls, kita terus belah di bahagian sisi atas ikan nanti bolehlah isi sambal/inti di dalam perot ikan yang telah dibuang tu banyak dan tak terkeluar semasa menggoreng. Selepas dibersihkan lumurkan ikan dengan garam dan kunyit macam nak menggoreng ikan seperti biasa. Then put aside.


2. Semua bahan seperti cili merah, bawang merah & putih, serai dan belacan, garam dan gula serta perahan limau kasturi diblend, kalau rajin bolehlah ditumbuk dengan lesung atau giling yer you alls. Garam dan gula ikut citarasa you alls sendirik. Setelah diblend campurkan kelapa parut tadi.


3. Panaskan kuali tanpa minyak dan masak bahan yang diblend tadi di atas kuali sehingga airnya kering dan naik bau. Ini adalah untuk menggelakkan you alls dari terkena cirit birit apabila bahan yang diblend tadik tidak dimasak sebelum kita nak menyumbatkan sambal ke dalam perot ikan itu.


4. Setelah sambal kering, bolehlah disumbat ke dalam perot ikan cencaru tersebut, then bolehlah kita menggoreng seperti biasa sehingga ikan cencaru itu naik keferang-ferangan, kalau boleh goreng dengan kuantiti minyak yang sedikit. Rasa-rasa boleh tengelam bahagian permukaan ikan tu cukup sudah....


Ok, selamat mencuba..marbeles.


P/s: Kak Mah, terailah resepi aku...memang lazat, memang yummy and memang marbelesssssssssss...kalu dah kena musti abg shah akan cakap cam gini..."SUMPAH MA, ABANG SHAH TAK CAREK LAIN"..."LEPAS NI BOLEH ABG SHAH RENOVATE RUMAH SAMPAI KE GATE DEPAN GUMAH" miahahahahahah larieksssss...

3 comments:

Liza Marlyna bt Mafaudzil said...

saLaM puaN iNa...buLan pOSa NIe buKan buLan reSepi..tP bULan tuK amaL iBadaH kitA laGi bertaMbah....mmG setiap buLan boLeh beribadah..tP buLan nie paHaLanya leBih siKIt....huahuahuahua..jaDi usTazah lak akU nie.....

kak mah said...

Ko hantu jepun ina....

Wei... aku tak pernah buat camni. Banyak lak bahan2nya. Aku buat yg ringkas2 je. Takpe shah jawab
" nanti abang buatkan tiles ngan bumbung cam umah fared eh..."

wakakakkaakkakakakakaak

si ar-rayyan tu kenapa plak.... tetiba jadik stazah. Aku makan2 gak, amal ibadah ada gak....puasa tahun lepas dah ganti belum??

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Iena Yusof said...

meleleh ayo mater aku baca stetmen nko kak mah...

Alrayyan, amal ibadah pun buat jugak..masak ni pun satu amal ibadah beb...buat suami dan anak tersenta..dan jugak tok jiran-jiran terdekat..aminnnnnnnnn

p/s: dari semasa dan ke semasa akan ku tepek resepi dari dapur akak gorjes yerk you alls.